DR Podcast: Gemt i mørket

I vores oplyste og belyste verden, er det sjældent vi oplever mørket og hvilke styrker, der ligger gemt i mørket. I et møde mellem videnskab, kunst, magi og kropslige erfaringer undersøger MYRKR i fire afsnit mørkets historie, mørket i et kunstnerisk perspektiv og mørkets påvirkning af kroppen og sindet. Podcastserien blev sendt på DR P1 i decemeber 2019 og er tilgængelig på DR Podcast. “Gemt i mørket” er produceret for DR af MYRKR.

1:4 – En pagt med mørkets fyrste
Mørke har altid haft et strejf af noget okkult og uhyggeligt over sig. I det her afsnit skal du med på en tur tilbage i tiden for at finde ud af, hvorfor mørket altid er blevet forbundet med det onde og lyset med det gode – og for at møde de væsner, der er gemt i mørket
Medvirkende:
Poul Duedahl, professor i historie Aalborg Universitet Kamille Nygård, præst
Alayas farmor

2:4 Det er mørket der tænder stjernerne
Mørket i verdensrummet giver anledning til at stille de helt store spørgsmål om, hvorfor vi er her og om vi er alene i universet. Mange kunstnere har gennem tiden fundet stor inspiration gemt i mørket. I det her afsnit afprøver vi på egen krop, hvordan komplet mørke i 4,5 døgn påvirker fantasien og inspirationen.
Medvirkende:
Jens Hannibal, ledende overlæge og forsker i kronobiologi ved Bispebjerg Hospital,
Michael Lindholm Nielsen, astrofysiker Brorfelde Observatorium
Ursula Klindt Nielsen, kunst- og kulturhistoriker med speciale i Nattens Æstetik.

3:4 Stille hjerte, sol går ned
Livet starter i mørke. I det her afsnit skal du med os i meget fugtigt mørke, når vi prøver på egne kroppe, om man kan genskabe oplevelsen af livmoderens mørke, når vi prøver flydeterapi, for at undersøge hvad mørke betyder for kroppens funktioner og om der er helbredelse gemt i mørket.
Medvirkende:
Jane Enemærke,jordemoder Svendborg Sygehus
Lars Møller, forfatter og tidligere jægersoldat
Birgitte Kornum, humanbiolog og forsker i søvn ved Københavns Universitet

4:4 Ene sad hun ude
I naturen kommer mørket helt af sig selv hver dag, men alligevel er mørke noget mange frygter. I dette afsnit prøver vi den oldnordiske tradition udesidning, hvor man sidder alene ude i skoven fra solnedgang til solopgang for at få svar på livets store spørgsmål. Vi spørger hvordan man bliver ven med mørket.
Medvirkende:
Maria Lisette Jacobsen, troldkyndig og indehaver af Hyldemors Have
Klaus Martiny, speciallæge i psykiatri og forskningslektor ved Københavns Universitet Eivind Johansen, psykolog med speciale i skotofobi
Petra Hrönn Gardarsdottir, oplæsning af Vølvens spådom