Mørkevandring // Fortællinger fra mørket

MØRKNING

langsom overgang 

Før det elektriske erstattede det kostbare gas, stearin og petroleum var naturens lys og mørke med til at definere, hvornår vi arbejdede, hvornår vi sov, og hvordan vi var sammen. Mørket var den naturlige, rolige afslutning på en aktiv dag. Her samledes man når mørket begyndte at falde på under skumringen og foretog sig aktiviteter, der krævede ingen eller kun svagt lys fra en enkelt lampe eller stearinlys. Man fulgtes med den naturlige overgang i døgnet fra aktiv, lys dag til mørk og indadvendt, rolig aften og nat med hvile.

MYRKR har tidligere iscenesat mørkning bl.a. til litteraturfestivalen HÖST på Johan Borups Højskole i 2017 og i samarbejde med HØRT i Dome of Visions i København i 2015 og i Det Nordatlantiske Hus i Odense i 2017.

Et gammelT nordisk ritual

Mørkningen, som også kaldtes den blå time eller tusmørketimen, er et gammel nordisk ritual, som for de fleste er gået i glemmebogen og blevet fortrængt.

Med MYRKRs iscenesatte mørkning vækker vi denne gamle, nordiske tradition til live igen med musik, viden, fortællinger og inspiration til at få mørket og roen ind i vores ellers travle, effektive og aktive hverdag.